När man talar om träning tänker sig de flesta antingen kondition eller styrka. Men kroppen kan dra fördelar av mer än bara dessa träningsformer. En sorts träning vi alla borde se till att göra plats för i schemat är balansträning.
Balansen försämras med åldern
Att upprätthålla ett bra balanssinne är att investera i sin egen hälsa då balanssinnet naturligt blir sämre ju äldre vi blir. Och detta tillsammans med svagare muskler och skelett betyder att fallolyckor blir allt farligare med åldern. Men ser man till att träna balansen regelbundet kan detta bli ett allt mindre problem i framtiden.
Bra balans minskar risken för skador även som ung
Balanssinnet arbetar kontinuerligt med många olika delar av kroppen i all form av träning med även till vardags. Balansträning och stabilitet är väldigt närbesläktade varandra och är två system som ofta jobbar tillsammans på en och samma gång. Stabilitet i kroppen är också viktig för majoriteten av styrketräningsövningar. Med större stabilitet minskar man risken för överbelastning och skador när man tränar.
Balansövningar att prova på
- Balans på instabilt underlag – börja med att skaffa en balansplatta och försök hitta balansen på den. När det börjar bli lätt kan man utmana kroppen genom att skifta vikten från ett ben till det andra. röra på armarna eller bara blunda.
- Enbent stretch pose – stå på ett ben, böj det andra bakåt ungefär och fatta tag i foten eller fotleden bakom rumpan, som när man stretchar ut benet. Träna först på att kunna stå så minst 30 sekunder. För att göra övningen svårare kan man sedan blunda.
- Balans med kvastskaft – håll ett kvastskaft med båda händer lite bredare än axlarna. Sträck armarna över huvudet och lyft upp det ena benet tills det har en 90 graders vinkel. Rör sedan det lyfta benet bakåt som du böjer det andra benet och lutar överkroppen framåt tills kvastskaftet rör vid fotleden. Som en bonus tränar denna balansövning även rumpan.