Att få problem med hörseln är tyvärr inte ovanligt. För de allra flesta kommer hörselnedsättningen gradvis vilket gör att du inte direkt märker av den. Kanske är det till och med en närstående till dig som först märker din hörselnedsättning.
Det finns många orsaker till att du kan utveckla en hörselnedsättning, och många av dessa kan du inte påverka. Det kan handla om att du har drabbats utav ett trauma, infekterats utav borrelia eller drabbats av en sjukdom som Ménières sjukdom. I många fall kan du dock förebygga hörselskador genom att använda hörselskydd – och som tur är finns hjälp att få om du skulle drabbas utav det.
Symptom och behandling av hörselnedsättningar
Typiska symptom på att du har fått en nedsättning av din hörsel är att du ofta höjer volymen på TV eller radio. Du kan också ha svårt att uppfatta samtal i en stimmig miljö. Andra tecken på hörselnedsättningar kan vara brus, sus eller pipande ljud i örat. Detta kallas för tinnitus och ofta har den som drabbats av tinnitus även en hörselskada. Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa om hörselnedsättningar och behandlingar. Behandlingar är exempelvis stöd och coping-strategier, inopererade implantat och hörapparater. Så snart du märker av en hörselnedsättning bör du kontakta en vårdgivare för undersökning och för att få den hjälp som behövs.
Moderna hörapparater
Det vanligaste hjälpmedlet, som också är en slags behandling, vid medel till grova hörselnedsättningar är hörapparater. Du kan ha en hörapparat i ett öra, eller i båda öronen. En hörapparat kan också sitta bakom örat eller vara så kallat kroppsburen. Numera finns det alltså många olika sorters hörapparater som kan individanpassas för just dina behov och önskemål. Det går till och med att välja hörapparater med ett visst utseende – så att ditt hjälpmedel känns personligt. Vissa hörapparater fungerar dessutom tillsammans med smarttelefoner, TV-apparater och datorer. Vill du lära dig mer om alla olika sorters hörapparater och hörimplantat är Hörsellinjen en bra källa.